Według badań polskich naukowców, zbyt częste jego spożywanie zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka jamy ustnej. Chodzi o czerwone mięso. Ale także kilka innych produktów mięsnych zostało umieszczonych przez WHO na liście rakotwórczych. Przeczytaj, o które chodzi.Podczas obróbki termicznej czerwonego mięsa, powstają substancje chemiczne, mogące prowadzić do powstawania nowotworów w przewodzie pokarmowym. Jak się okazuje, im wyższa temperatura i dłuższy czas obróbki, tym większa ilość związków. Ale to nie koniec produktów mięsnych, które są potencjalnie rakotwórcze.
Nieprzyjemny zapach z ust to coś, co powoduje dyskomfort – zarówno dla osoby, która ma ten problem, jak i osoby przebywającej w jego towarzystwie. Nierzadko jest też przyczyną niemiłych podejrzeń np. o brak higieny jamy ustnej. Jednak powód może być zgoła odmienny. Brzydki zapach z ust bywa też symptomem choroby nowotworowej.
Rak jamy ustnej powoduje niespecyficzne objawy. Pierwsze symptomy mogą przypominać te charakterystyczne dla zakażenia w obrębie błony śluzowej. Sprawia to, że szybkie zdiagnozowanie choroby nie zawsze jest łatwe i opóźnia tym samym rozpoczęcie procesu leczenia. Dziś objaśniamy, które symptomy mogą świadczyć o raku jamy ustnej. Warto zachować czujność!